Projektin tuotanto ja kuvaus

KETJUREAKTIOITA – Kaikille avoin sosiaalisen valokuvauksen projekti

Projekti kokosi yhteen eri-ikäisiä ja -taustaisia ihmisiä valokuvaamaan toistensa kuvien inspiroimina. Projektiin sai osallistua kuka tahansa ja millä kuvausvälineellä vain. Kuvien sisältö oli tärkeämpi kuin tekninen osaaminen.

Projektin luonne oli yhteisöllinen. Kuvien avulla jaoimme ajatuksia, kokemuksia ja tunteita, mikä yhdisti ihmisiä.

”Valokuvaus on eniten kilpailtu ja raaditettu taiteenlaji, jossa pieni määrä ihmisiä päättää kenen ’näkemys/ajatus’ on paras ja mikä kuva pääsee esille. Projekti murtaa tämän kaavan. Jokaisen ihmisen luovuus ja näkemykset ovat yhtä tärkeitä. Projekti tarjosi kaikille tasa-arvoisen mahdollisuuden tähän”, sanoo projektin ideoinut tuottaja, valokuvaaja Pia Parkkonen.

Jokainen projektin jäsen toimi kuvaajana sekä kuraattorina ja oli demokraattisesti päättämässä mihin suuntaan projekti kulkee.

Idea oli, että kuvat synnyttävät uusia kuvia. Kuvaamisen tueksi ei annettu sanallisia teemoja vaan valittiin inspiraatiokuvat. Kunkin kuvausviikon jälkeen osallistujat äänestivät omaa suosikkikuvaansa ja kaksi eniten ääniä saanutta kuvaa toimi seuraavan viikon kuvien innoittajina. Näin syntyy ketjureaktioita sekä kuvien välistä keskustelua, vuorovaikutusta ja sukulaisuutta yhden kuvan johtaessa toiseen.

Kuvaamisosuuden jälkeen tuottajat tekivät projektin kuvista erilaisia kokoelmia joita on jo julkaistu tällä sivustolla. Alun perin projektin näyttelyn piti olla esillä Kuva & Ääni messuilla 2021, mutta korona päätti toisin. 

Vaikka projekti etenikin non-verbaalisten virikkeiden johdattamana, myös vapaa, kannustava keskustelu oli tärkeä osa projektia.

Valokuvaus on klassisesti subjektiivinen laji, on kuvaaja ja katsoja, mutta projektin avulla kuvaamiseen saatiin laajempi näkökulma. Kuvaajan kuva sai jatkumon muiden kuvista, joita se oli inspiroinut. Opimme toistemme kuvista ja toisistamme paljon. ”Projekti oli henkireikä korona-aikana”, sanoi eräs projektilainen.

Ketjureaktiot-projektin kummina toimi sosiaalipsykiatrian professori Sami Pirkola.

Projektin kuvausaika oli 14.9.2020 – 31.1.2021

Projektin idea, tuotanto ja www-sivujen toteutus Pia Parkkonen

Tuottajat:

 • Tea Ellilä
 • Jonna Koskipuro
 • Esa Mela
 • Pia Parkkonen


Projekti ohjeistus kuvaajille

Kuvaaminen

Ensimmäinen kuvausviikko alkaa maanantaina 14.9.2020. Silloin sivustolla (ryhmän kansikuvassa) on kaksi aloituskuvaa, joiden pohjalta kuvaketjuja rakennamme. Kuvausaika on kullakin viikolla maanantaista perjantaihin. Voit postata tuona aikana enintään neljä kuvaa, joilla reagoit viikon aloituskuviin – kumpaan tahansa tai molempiin.

Kuvien aiheet

Ryhmän kannessa olevat kaksi kuvaa ovat kulloisenkin viikon kuva-aiheet ja inspiraation lähde. Mieti, millaisia tunteita, ajatuksia ja mielleyhtymiä ne sinussa herättävät. Oman jatkokuvasi lähtökohtana voivat olla esimerkiksi aloituskuvassa havaitsemasi:

 • väri tai väriyhdistelmä
 • muoto tai elementti
 • aihe
 • tunnelma
 • tarina, jota omassa kuvassasi jatkaa

  Vältettäviä kuvateemoja ovat toisten ottamien kuvien (julisteet, postikortit, tv, taideteosten ja tuotemerkkien) julkaiseminen, jos on pienikin vaara, että se on kuvan pääosassa ja ympäristöä on vähän kuvauskohteen ympärillä.

Kuvien merkinnät

Kun postaat kuvan ryhmään, laita kuvan mukaan tekstikenttään seuraavat merkinnät:

Oma nimi: Maija Meikäläinen

Kuvan numero: Merkintä sisältää viikkonumeron + oman kuvan numeron (1 – 4). Esim. ensimmäisellä kuvausviikolla oma ensimmäinen kuva merkitään 38/1 , toinen kuva 38/2 jne. (enintään 4 kuvaa / viikko). Seuraavan viikon ensimmäinen kuva on 39/1, toinen 39/2 jne.

Viite: kuvaajan nimi + kuvan numero 

Esim. Heikki Heikäläinen 39/2

Kunakin viikkona käytetään inspiraatiokuvana vain niitä kuvia jotka ovat ryhmän kannessa. Ne on edellisellä viikolla äänestetty jatkoon. Idea on, että kaikki miettivät kullakin viikolla vain ja ainoastaan näitä kuvia. Jos haluat, voit antaa kuvallesi nimen. Numerointi on välttämätön, jotta kuvasi löydetään. Numero on helppo muistaa. Viikkonumeron voi tarkistaa kalenterista, mutta se merkitään myös ryhmän kanteen. Ensimmäisellä viikolla kaikki merkitsevät viitteksi aloituskuvan A tai B. Jokaisessa kuvassa tulisi olla seuraavan esimerkin mukaiset merkinnät:

Nimi: Maija Meikäläinen

Kuvan numero: 40/2

Viite: Heikki Heikäläinen 39/2

Kuvan nimi: Viisikko (vapaaehtoinen)

Julkaise jokainen kuvasi erillisenä postauksena ryhmän seinällä – ei siis tiedostoissa eikä kansioissa. Näin kaikkien osallistujien kuvat tulevat samaan kuvavirtaan, jolloin jokaisen on helppo seurata, mitä uusia kuvia sivustolle on tullut. Seinällä kuvat näkyvät siinä järjestyksessä, kuin niitä on viimeksi kommentoitu. Jos jonain viikkona et voi jostain syystä postata kuvia, siirry kuvaamaan suoraan siihen viikkoon, joka on meneillään. Voit käyttää projektissa kuvia jotka on otettu 13.9.2020 jälkeen.

Viikonloppuäänestys

Sen jälkeen kun kuvausviikon otokset on julkaistu ryhmässä viimeistään perjantaina, jokainen osallistuja saa lauantain ja sunnuntain kuluessa äänestää omaa viikon suosikkikuvaansa, mutta vain yhtä kuvaa / viikko. Äänestys tapahtuu Facebookin tykkäystoiminnolla siten, että merkitset kuvan ❤–reaktiolla. Jos annat ❤:n eli äänen useammalle kuin yhdelle kuvalle samalla viikolla, äänesi mitätöidään. Muita reaktioita (tykkää, vau, haha jne.) saa ja on toivottavaakin käyttää kuvien alla tavalliseen tapaan eikä niitä lasketa. Kaksi eniten ääniä saanutta kuvaa nimetään seuraavan viikon aloituskuviksi. Jos äänet menevät tasan, edellisen viikon eniten ääniä kerännyt saa valita aloituskuvan. Viikon voittajakuvat ilmoitetaan sivustolla maanantaina klo 12:een mennessä.

Säilytä kaikki kuvat, jotka lähetät projektiin. Jos kuvasi valitaan näyttelyyn, tarvitaan siitä mahdollisimman suuri tiedosto vedosta varten. Älä laita projektiin ylimääräisiä kuvia. Ne sekoittavat projektin kulkua.

KUVIEN KÄYTTÖOIKEUDET – Jokainen säilyttää oikeudet omiin kuviinsa. Postaamalla kuviaan tähän projektiin kukin ryhmän jäsen myöntää kuviensa käyttöoikeudet näyttelykäyttöön, näyttelyiden markkinointiin sekä projektista tiedottamiseen.

TEKIJÄOIKEUKSIEN kunnioittaminen Älkää kuvatko toisten tekemiä teoksia (mm. julisteet, postikortit, tv:n ohjelmat, taideteokset, graafiset teokset ja ohjeet, tuotemerkit etc. Niiden julkaiseminen on tekijäoikeuslain vastaista. Jos on pienikin vaara, että jonkun muun teos on kuvan pääosassa ja muuta ympäristöä on vain vähän kuvauskohteen ympärillä, kannattaa kuva jättää julkaisematta projektissa. 
Suosittelemme tutustumista Finnfoton oppaaseen, joka kertoo valokuvan tekijänoikeuksista. Muokkaa Projektin kuvaus

%d bloggers like this: